| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
manniwelle Напреднал

|
Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 3:25 am Заглавие: |
|
|
Привети! Разбрах, че bebolina ми се сърди, но не разбрах защо ??? Както и да е, ето и една по-лесна задача:
Имате две въжета. Те НЕ горят равномерно, но знаете, че всяко изгаря за един (1) час. Трябва да засечете 45 мин. Как ще го направите
Успех
за legion: от голямо значение ли е къде преподавам? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
QNa Напреднал

Регистриран на: 06 Юли 2005 Мнения: 85 Местожителство: aT tHE m0oN...thE thirD holE aftER thE tuRninG
|
Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 4:42 pm Заглавие: |
|
|
запалвамЕ.ЕдНОто...то.изгарЯ...и.със.сиогурноСт.знаЕМ...чЕ>смЕ закъснЕЛи с 15 минути  _________________ doRi.i.saMa.da.syM.v.avtobuSa..paK.shtE.sE.buTam |
|
|
 |
manniwelle Напреднал

|
Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 5:50 pm Заглавие: |
|
|
QNa, това е свежо и би могло да мине... евентуално...ако Bebolina не се заяде пак, де ...само че се постарай още мъничко... |
|
|
 |
QNa Напреднал

Регистриран на: 06 Юли 2005 Мнения: 85 Местожителство: aT tHE m0oN...thE thirD holE aftER thE tuRninG
|
Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 9:45 pm Заглавие: |
|
|
тЕй.като.горЯт.НЕравНомЕрНо...ако.трЯбва.да.сЕ.отчЕтЕ.по.1-то...въжЕ..>Е доСта..нЕвъзможНо...и.прЕдполаГам.затова.има.2 въжЕта но...пък...тЕ.прЕдполаГам.са.и.ЕдНакВи...и..са.само.2...коЕто.. доСта.мЕ>затруднЯва...но..мислЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ.чЕ.сЕ>сЕтих...
извДЕднъж...;'))))0ако...ЕдНОто.да,сЕ,запали.от.2-та.краЯ...с.това щЕ сЕ засЕлат 30 минути...(можЕ.и.да.нЕ>Е>така..мързи,.мЕ.да.пиша логиката,заради.коЯто.мислЯ>таКа) а..другото..въжЕ..да.сЕ.прЕгънЕ.на.2 и..да.сЕ>запали..от.2-та.новополучЕНи.краЯ (същата.логика.както.за.1-вото.въжЕ...само чЕ.за.2.пъти.по.късо.въжЕ..) съжЕлЯвам.за.дългиЯ>поСт... _________________ doRi.i.saMa.da.syM.v.avtobuSa..paK.shtE.sE.buTam |
|
|
 |
manniwelle Напреднал

|
Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 7:53 pm Заглавие: |
|
|
| QNa, на прав път си, но какъв е смисъла от прегъване на въжето, след като гори неравномерно, т.е, половината от него може да изгори за 5 мин, а другата половина-за 55мин? |
|
|
 |
Hoho-Boho Напреднал

Регистриран на: 07 Юли 2005 Мнения: 25 Местожителство: Психиатрията. Отделение "Безнадеждни случаи"
|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2005 3:17 am Заглавие: |
|
|
Запалваме едното въже от двата края, а другото - от единия. Първото въже ще изгори за половин час /понеже не гори равномерно - срещата на двете огънчета няма да е по средата/.
Останалата част от второто въже ще гори още половин час, затова в този момент запалваме и другия край. Така засичаме още 15 мин. и общо получаваме 45 мин.
Благодаря на QNa за жокера "))))ако...ЕдНОто.да,сЕ,запали.от.2-та.краЯ...". |
|
|
 |
QNa Напреднал

|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2005 10:36 am Заглавие: |
|
|
Hoho-Boho,Е..сЕА...исках.и.аз.1.път.да.съм.уМНа..ама...полудосЕтлива. ми стиГа  _________________ doRi.i.saMa.da.syM.v.avtobuSa..paK.shtE.sE.buTam |
|
|
 |
Hoho-Boho Напреднал

Регистриран на: 07 Юли 2005 Мнения: 25 Местожителство: Психиатрията. Отделение "Безнадеждни случаи"
|
Пуснато на: Нед Авг 07, 2005 12:38 am Заглавие: |
|
|
QNa, недей да скромничиш. Набързо си изнамерила два метода за решаването на един и същ проблем - да съкратиш даден интервал от време на половина. Е, на единият малко му куца логиката. Сигурен съм, че ако се замислиш малко повече току виж решиш същата задача с помощта на едно въже.
А аз две нощи палих канапчета с хронометър в ръка преди да видя, че ти си намерила решението.  |
|
|
 |
QNa Напреднал

|
Пуснато на: Нед Авг 07, 2005 12:14 pm Заглавие: |
|
|
Hoho-Boho,мЕРСи...чЕ.си.си,.загубил.врЕмЕто...само.заради.мЕН... напрау...са.чувсТваМ.полъСкаНа...
на 3 рЕд-а има.клЕчКи..съотвЕтНо.по.3,5 и 8...и има 2-ма.човЕКа,които.играЯт...всЕКи.можЕ.да.взима.по.коЛкото.си.иска.клЕчКи(можЕ.да.взЕмЕ.и.цЕлиЯ.рЕд) но.само..от.1.рЕД..пЕчЕли..тоЗи.който.взЕмЕ>послЕдНаТа.клЕчКа...
каква.Е.тактикаТа.да.пЕчЕлиш.винаГи  _________________ doRi.i.saMa.da.syM.v.avtobuSa..paK.shtE.sE.buTam |
|
|
 |
manniwelle Напреднал

|
Пуснато на: Пон Авг 08, 2005 3:41 pm Заглавие: я да видим... |
|
|
Първо, well done на Hoho-Boho за решението за задачата. Логиката и отговорът са верни (и май е истина , че е с помощта на QNa)!
Второ: QNa, има само една възможност за победа винаги, и тя е да си пръв, но и да вземаш толкова клечки, че да остава четен брой. Т.е., ако си втори, и съперникът ти знае за тази тактика, нямаш никакви шансове. Макар че май е възможно да му направиш пробив в системата...  |
|
|
 |
QNa Напреднал

|
Пуснато на: Пон Авг 08, 2005 11:11 pm Заглавие: |
|
|
ако.винаги.трЯбашЕ>да.сЕ>оставЯт.по.чЕтЕн.брой...то.тогава..нЯма ли.и.2-риЯ.да.можЕ>да.остава...минус.чЕтЕН.бой..нЕ.сЕ>промЕнЯ.чЕтНОста на сумата _________________ doRi.i.saMa.da.syM.v.avtobuSa..paK.shtE.sE.buTam |
|
|
 |
manniwelle Напреднал

|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 3:36 pm Заглавие: |
|
|
Значи, след известен размисъл май стигнах до заключението, че всъщност трябва да се стремиш да оставяш НЕЧЕТЕН брой след себе си, без значение дали си пръв или втори... Само че в един момент, ако си пръв, и ако той другия знае за тази тактика, ще ти се наложи да оставиш четен брой, за да имаш изобщо шансове за победа. В противен случай си загубен(а).
QNa, това ли е  |
|
|
 |
QNa Напреднал

|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 4:09 pm Заглавие: |
|
|
нЕ.нЕ>Е>и.това...има.логика..но...можЕш.и.повЕчЕ. _________________ doRi.i.saMa.da.syM.v.avtobuSa..paK.shtE.sE.buTam |
|
|
 |
manniwelle Напреднал

|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 6:46 pm Заглавие: отново... |
|
|
Тогава може би не само да оставяш нечетен брой след себе си, ами той(броят) да не от клечки, които са една до друга, примерно! Ще се опитам да го визуализирам:
I I I
I I I I I
I I I I I I I I
Нека назовем клечеките с буквите от азбуката, за да ни е по- лесно, съответно от горе на долу и от ляво на дясно са А,Б,В и т.н.
Ако идеята ми е вярна, тогава нечетния брой, който трябва да оставяме, може да е от вида : А,Б,Е,З,И,Н,О, е на примерно А,Б,В, защото в този случай другия ще вземе две: А и Б или Б и В, и за нас ще остане последната, т.е, ще загубим.
А сега  |
|
|
 |
QNa Напреднал

|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 7:43 pm Заглавие: |
|
|
нишо.нЕ>фанах.от.обЯснЕниЯта.ти...нЕ.можЕ.ли.за.по.ЯсНО..клЕчкитЕ.от.1-виЯ>рЕд,да,са,1,2,3
клЕчкитЕ от 2-риЯ рЕд 1` 2` 3` 4` 5`
i и от 3-тиЯ рЕд /1 /2 /3 /4 /5 /6 ....
и...така.да.пробваш.да..обЯсниш....но...
въпрЕКи.всичко...можЕ.и.бЕз.да.сЕ.назовават.клЕчкИ... _________________ doRi.i.saMa.da.syM.v.avtobuSa..paK.shtE.sE.buTam |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|