Естествени хранителни добавки за по-добро здраве!
.::Емил Алексов::.
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стара планина

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    .::Емил Алексов::. Форуми -> Туризъм
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
EmilAleksov
Администратор


Регистриран на: 14 Окт 2004
Мнения: 700
Местожителство: Bulgaria, Sofia

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 5:11 pm    Заглавие: Стара планина Отговорете с цитат

Последните няколко месеца имахме възможност да обиколим няколко маршрута в Стара планина над Габрово и останахме много впечатлени от красотата на района и добрата маркировка по пътеките. Затова тук даваме кратки описания на маршрутите с приблизителни времена и ви препоръчваме при първа възможност да се разходите по тези старопланински пътеки!
Very Happy Цвета и Емо Wink


1. п.ст. Люляците – х. Партизанска песен - х. Узана (5:30ч)

Почивната станция Люляците се намира на 15км от Габрово и до нея се достига по асфалтов път.
От станцията се тръгва по много добре маркиран със зелен цвят черен път. Достига се малка къщичка, при която има разклон на три черни пътя (0:30ч), като маркировката продължава право нагоре по склона. Достига се до Осеникова поляна (2:30ч), където има останки от огромен бетонен паметник. От поляната се поема надясно по асфалтов път. Минава се покрай отклонение надясно за х. Мазалат (червен цвят). След дълго подсичане на склоновете на главното било се достига до х. Партизанска песен (сега Крачана) (4ч). Продължава се по асфалта и след 10 мин при х. Девети март пътеката се отделя вдясно (червена маркировка) към х. Узана. Изкачват се склоновете на вр. Черни връх (1360 м) и след спускане се достига до базата на ПСС в местността Узана, откъдето по пътя вдясно се намира х. Узана (5:30ч).


2. х. Узана – вр. Исполин (1524 м) – х. Узана (2ч)

От хижата се тръгва по пътека (зелена маркировка) през красива гора и след стръмно изкачване се достига до местността Карамандра точно под вр. Исполин, на която има изоставени кошари (0:40ч). Изкачването на върха може да стане отляво (първоначално по пътека след което по източното ребро на върха) или отдясно (по черен път до премката между върховете Исполин и Чифут и след това по югозападния склон на върха). За изкачването на вр. Исполин (1524 м) от Карамандра са необходими около 0:30ч.
На връщане от Карамандра може да се продължи направо на север (по жълта, но не много добра маркировка) и да се излезе на пътеката от х. Узана към прохода Шипка в местността Марков стол. Тя е маркирана с червен цвят и стълбове и по нея се връщаме до хижата (2ч).


3. х. Узана – пр. Шипка (2:30ч)

От хижата се тръгва по маркирана с червен цвят и стълбове пътека покрай малък ски-влек. Минава се през местността Марков стол (0:30ч) и след слизане през гора се пресича река (1:15ч). След изкачване се излиза отново на билото (1:40ч) и се продължава по него, като вече се вижда паметника на вр. Свети Никола. Навлиза се в гората по черен път като се минава покрай ретранслатор, който остава вляво от пътя. Продължаваме по пътека, която се отделя вдясно през гората и след кратко слизане се достига до прохода Шипка (2:30ч).


4. Соколски манастир – пр. Шипка (1:30ч)

До Соколския манастир може да се достигне по асфалтов път от Габрово, като пътя продължава до почивната станция "Х. Димитър" на около 1км след манастира. Пътеката е ясна и върви покрай река. След 0:20 ч се пресича реката и се продължава по другия й бряг. Излиза се на широко място преди стръмно изкачване. Може да се продължим право нагоре по маркировката и след траверс вляво под пътя Габрово - Казанлък да се достигне прохода Шипка, или по черен и немаркиран път вляво постепенно да се набере височина и да се излезе на маркираната пътека малко преди прохода. Излиза се на асфалта и по него за 0:10ч се достига прохода Шипка (1:30ч).


5. пр. Шипка – подсичане на вр. Бузлуджа от север – кв. Ябълка (5ч)

По пътя за монумента Шипка се достига до паметника на Александър II и от него се продължава по билната маркировка на изток (червен цвят и стълбове). След кратко слизане се излиза на асфалтовия път Шипка - Бузлуджа, върви се 2-3 мин по него и след това маркировката се отклонява вляво в гората. Пътеката върви близо до билото, подсича вр. Малък Търсовец (1355м) и след още няколко изкачвания и слизания излиза на седловината преди вр. Бузлуджа (2:30ч). Оттук за 1ч вдясно по пътя може да се стигне до х. Бузлуджа.
Продължава се по маркиран с жълта маркировка черен път към кв. Ябълка, подсичат се северните склонове на вр. Бузлуджа и след 0:30ч се излиза на широко сечище. От него се завива надясно и стръмно нагоре и пътеката се изкачва на юг към главното било. Излиза се на черен път и се тръгва вляво. След спускане и изкачване се излиза на билно разклонение, по което минава пътеката с. Ябълка - х. Бузлуджа (синя и зелена маркировка). Вдясно и нагоре по нея за около 1ч може да се достигне до х. Бузлуджа. Продължаваме вляво и надолу като след 0:20ч (3:30ч) пътеката се разделя на две - и двете пътеки са за кв. Ябълка, като лявата (зелена маркировка) е през хижа Здравец, а дясната (нова синя и стара зелено-жълта маркировка) слиза директно към квартала на Габрово. И двете са сравнително добре маркирани и слизането става за около 1:30ч. От кв. Ябълка има маршруткa към центъра на Габрово.


6. х. Бузлуджа - Бедеците - кв. Ябълка (5ч)

От хижата тръгваме по билната маркировка (червен цвят и стълбове), като след около 0:30ч вляво се отклонява пътеката за х. Здравец и директно за кв. Ябълка. Продължава се по билото вдясно по черен път. Преминава се покрай хижите Младост и Бедек (1ч) и се изкачва вр. Катуна (1:30ч). От вр. Бедек (2ч) се тръгва по синя маркировка надолу и леко вдясно по склона като целта е да се хване реброто, което се спуска от върха на север. Излиза се на черен път и по него се върви по реброто. Достига се до широка поляна с табели (Руския лагер) (3:30ч), като там се завива вляво по зелена маркировка за Габрово. Отначало се върви леко нагоре, но скоро пътя започва да слиза. На един от десните завои на пътя се продължава по пътечка направо. Пътеката отново излиза на черен камионен път, по който с много серпентини се слиза в кв. Ябълка (5ч).


7. с. Боженци – гр. Трявна (2ч)

От центъра на с. Боженци се тръгва вляво и нагоре по синя маркировка. Излиза се на билото (1ч) и по него се продължава по черен път. Преминава се покрай хотел Бръшлян и се слиза в центъра на гр. Трявна (2ч).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dstefanov
Начинаещ


Регистриран на: 11 Окт 2006
Мнения: 4

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 2:03 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здр.

Може ли да препоръчаш кой от тези маршрути би бил добър вариант и за вело-преход? Или някой друг в региона?

Скоро имах възможност да направя подобен в източната част на Стара планина (Котел - Медвен - Върбишки проход), и не ми стигна та сега съм насочил внимание точно към региона на Габрово-Трявна.

Благодаря предварително.
_________________
Планирайте Вашата почивка или работно пътуване с БГ Хотелите.Ком
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
EmilAleksov
Администратор


Регистриран на: 14 Окт 2004
Мнения: 700
Местожителство: Bulgaria, Sofia

МнениеПуснато на: Пет Юни 15, 2007 9:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За велопреход може би най-подходящи са:

* Люляците - Узана (обаче в началото си има доста качване, на места по пътеки, след излизането на билото е идеално за каране)

* Района на връх Бузлуджа (слизането към Ябълка не е препоръчително; от Шипка до хижа Бедек си има път и е идеално)

* Боженци - Трявна

В района по принцип има много черни пътища така че има поле за изява Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    .::Емил Алексов::. Форуми -> Туризъм Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group