Естествени хранителни добавки за по-добро здраве!
.::Емил Алексов::.
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Не на храните - мутанти в България

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    .::Емил Алексов::. Форуми -> Новини и събития
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
EmilAleksov
Администратор


Регистриран на: 14 Окт 2004
Мнения: 700
Местожителство: Bulgaria, Sofia

МнениеПуснато на: Вто Май 23, 2006 1:44 pm    Заглавие: Не на храните - мутанти в България Отговорете с цитат

България става сметище на мутанти
(от в-к Монитор)
24 януари 2006

Две събития от миналата седмица показват, че и кабинетът "Станишев" продължава политиката на заобикаляне на директиви на ЕС за защита на потребителите.

Първо, Американската международна служба за приложения на биотехнологичните насаждения ISAAA, която популяризира и разпространява генномодифицирани организми (ГМО), посочи страната ни като бъдещ голям производител на мутанти.

Второ, седмица преди това министърът на земеделието Нихат Кабил поиска помощ от САЩ за борба с "пандемията" от птичи грип. На среща с делегация, водена от председателя на Комисията по земеделие към Конгреса на САЩ Боб Гудлът, Кабил обещал, че България ще продължава да внася без мито американско говеждо, пилешко и свинско месо. Обещал още, че страната ще развива "биотехнологиите" - термин, използван и като евфемизъм за производство на ГМО. Гудлът препоръчал на България да се отнася по-либерално към ангажиментите, поети към ЕС в сектора на земеделието. Какво ли ще рече това? Примерно Директива 2001/18/EC изисква всеки продукт, съдържащ над 0,5% от някакъв ГМО, да бъде пуснат на пазара едва след изследване на риска от независим орган, след етикетиране и проследяване на риска от него за здравето, за да може европейският потребител винаги да прави "информиран избор". Подобни изисквания са крайно неприятни за американските вносители на ГМО. Тяхната неконкурентоспособност спрямо продуктите на европейското органично земеделие, е една от причините за търговската война между ЕС и САЩ.

Дотук се очертават две групи въпроси към правителството - за американските растителни мутанти и инжектираните с хормони меса.
Известно е, че от 35 години САЩ произвеждат генномодифициран (рекомбинативен) говежди хормон на растежа (соматотропин, съкратено BGH), който иначе се произвежда от хипофизата на животните и контролира теглото и млякото им. Хормонът се инжектира в добитъка и увеличава месото и млеконадоя до 40%. Увеличава и количеството на инсулиновия фактор на растежа (IGF1) в продуктите.
От 1981 г. вносът на такива продукти на територията на ЕО е ограничен, а от началото на 1994 г. върху вноса е наложен мораториум. Хормонът е забранен още в Канада, Япония, Австралия и Нова Зеландия. Най-големият производител на хормона с търговското наименование Posilac е корпорацията "Монсанто".

Американските животински продукти съдържат и завишени количества естествени хормони - естрадиол, прогестерон, тестостерон. Както и синтетични хормони, като тренболон ацетат, зеранол и меленгестрол ацетат.

Експерименти доказаха, че този хормонален "букет" увеличава заболеваемостта от рак на дебелото черво, гърдите и простатата,
диабет, води до затлъстяване и акромегалия, а също до сърдечни и костни заболявания. През 1998 г. канадци установиха, че така се увеличават и рисковете за здравето на животните.

През април 2002 г. Европейската комисия (ЕК) потвърди решенията си от 1999 и 2000 г. срещу вноса на американско говеждо. Научният комитет за ветеринарни мерки на ЕС проведе нови 17 изследвания, поръчани от ЕК, които потвърдиха риска за здравето на потребителите от остатъчни количества хормони в месата. Това се наложи, след като Световната търговска организация поиска допълнителни научни доказателства за вредата от американските меса във връзка с дело, заведено от САЩ срещу ЕС.

Дори и Брюксел да бъде принуден да пусне на пазара тези меса, те трябва да отговарят на евроизискванията - на етикетите им да има информация за съдържанието на всички остатъчни хормони в тях. Тоест европейският потребител ще може да избира. Освен това в момента почти всички държави-членки на ЕС са наложили забрана и /или строг граничен контрол върху този внос.

Независимо че след 11 месеца трябва да стане член на ЕС, България продължава да е разграден двор за подобни храни. Председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев твърди, че след 1989 г. у нас няма никакъв контрол на съдържанието на хормони в месата, които се смилат и влагат в саламите и каймите, пуснати на пазара.
Междувременно раздухваната у нас - не без участието и на кабинета - психоза за птичи грип, съкрати с 20% птицепроизводството ни. Вносът на американско пилешко ще ги досъсипе. Никой обаче не пита министър Кабил как е стигнал до заключението, че американското пилешко е по-безопасно от българското. Какви са доказателствата, че Америка не е заплашена от птичи грип? Да не би над САЩ да не летят и гнездят прелетни птици?

Колкото до обещанието на Кабил за внос и насаждане на американски ГМО, то обяснява защо международната агенция видя и България сред най-големите производители на ГМО.

Между 1996 и 2001 г. общите площи с трансгенни култури нараснаха 40 пъти - от 17 000 кв. км до 520 000 кв. км.
Днес ГМО се отглеждат индустриално или на опитни полета в над 40 страни по света. Това са в по-голямата си част са устойчиви на хербициди и инсектициди семена на соя (63%), ориз, а също и цяла поредица от растения, способни да устояват на изключително тежки природни условия. През 2004 г. площите са вече 809 000 кв. км.
Четири страни отглеждат 99% от растенията-мутанти по света - САЩ (68%), Аржентина (22%) Канада (6%) и Китай (3%). Асоциацията на бакалите в САЩ посочва, че 75% от всички хранителни продукти, продавани в САЩ, съдържат ГМО.

В следващите 10 г. предстои генно изменение на бананите, които ще произвеждат човешки ваксини срещу заразни болести като хепатит Б, на орехи и бадеми, които ще дават плод години по-рано, ще се появяват мутанти за добив на полимери с нови свойства.
Според "Ню сайънтист" от 9 септември 2003 г. корпорация разработва и генномодифициран вариант на вагиналната микробиална флора, която ще служи като "жив кондом" срещу СПИН. Опитите с маймуни показали бърза колонизация на тези лигавици от новата флора. Половината от човечеството са жени, т.е.около 3 милиарда.

Представете си какви печалби са това, ако жените бъдат убедени или принудени да си купят само веднъж едно такова предпазно средство.
ISAAA очаква през следващото десетилетие стремителен растеж на производството на ГМО. Мотивът е, че САЩ финансират множество институти в Третия свят, за да развиват и сеят мутирали култури по американски патенти. Защото, както е известно, американските растения-мутанти се разглеждат не като открития, а като изобретения. Те са патентовани, заедно с комплекта хербициди, които фермерите трябва да купуват с генно изменените семена. Техен най-голям производител, с 80% дял на световния пазар, е отново мастодонтът "Монсанто".

Тази индустрия не намира прием в ЕС, Япония, Индия. Дори в САЩ дребните фермери и местните власти изградиха зона, свободна от ГМО, включваща над 56 града. В Бразилия няколко щата също се обявиха за такива зони.

Защо ГМО-тата са вредни? Защото те не могат да съществуват заедно с органичните естествени култури. Вятърът, насекомите и хората разнасят надалеч полените и семената на мутантите и немодифицираните култури неизбежно биват замърсявани с тяхната генна информация. Това е фатално за дребните фермери. Ако случайно се окаже, че посевите им са били замърсени, корпоративният мастодонт ги осъжда да му платят патентното право за растението-мутант.

ГМО-ата са опасни и защото договорът, който корпорацията сключва при първата покупка на семето в пакет с хербицидите, забранява на фермерите да заделят семена за следващата реколта, както и да дават на свои близки и съседи. Иначе казано, ГМО превръщат фермерите във вечни роби на шепа американски корпорации. Нещо повече, те използват патентните си права, за да блокират изследванията на други учени, ако не са изгодни за тях.

ГМО са опасни и защото нанасят големи поражения върху биологичното разнообразие на планетата. Човечеството губи сортове, селекционирани с векове. Особено при изобретения като семената "Терминатор" и "Трейтор" (Предател) .

Това са технологии за ограничаване неразрешената употреба на патентовани семена (Genetic Use Restriction Technologies, съкратено GURTs), разработени специално за фермерите от Третия свят. Семето "Терминатор" е изрод, който произвежда стерилно, безплодно растение. Технологията "Трейтор" пък произвежда култури, които трябва да бъдат редовно пръскани с химикали, купени от производителя, за да расте нормално. В Европа посевите с ГМО се опожаряват от екологичните организации, стига да ги намерят и разпознаят. В Индия това прави правителството. От 1998 г. там фермерите, засели ГМО, се обезщетяват, ако сами ги изгорят. (Интърнешънъл прес сървис, 15 юли 1998 г.) Смята се, че те заплашват не само поминъка на 400 милиона фермери, но и хранителната сигурност на Индия изобщо. "Няма да позволим на "терминатора" да влезе в тази страна! В течение на хилядолетия индийският фермер, със своя гений е селекционирал хиляди уникални сортове, например ароматния ориз "басмати". Днес това рядко биологично разнообразие е заплашено от генно-модифицираните монокултури на американските агропромишлени гиганти", казва доктор Парода, генерален директор на Индийски съвет за земеделски изследвания (ИСЗИ). Последиците са всъщност непредсказуеми. Когато фермерите в развиващите се страни бъдат поставени под това корпоративно иго, американските мултинационални гиганти могат да програмират семената така, че те да се саморазрушават, или най-малкото да раждат определен сорт реколта в точно определено количество, според американския интерес. "Най-малкото, което ще постигнат, е да диктуват цената на зърното на международните борси. Залогът е огромен. Става дума за независимостта на нациите", смята доктор Шарма от ИСЗИ.

Почвеният микроб Bacillus thuringiensis (Bt) е естествен инсектицид. Той отделя вещество, което е отровно за някои вредни насекоми и червеи. Неговите гени бяха вградени в гените на царевицата, памука, ориза, кафето така, че те непрекъснато отделят тази отрова и то обилно. В резултат там, където растат мутантите, измряха пеперудите Монарх, гъсениците и кръглите червеи. Онези, които оцеляха, станаха устойчиви на Bt-веществото. Така се унищожават естествените защитни механизми на почвите.

Мутантите са генно изменени така, че да са устойчиви на химикалите, с които се продават. Всичко друго в нивата обаче изгива - от плевелите до червейчетата, мушиците, яребиците, птиците, които кълват зърно. Измират почвените гъби и бактерии, които поддържат плодородието на почвата. Но то не е нужно на ГМО-тата. Те могат да растат във всякакви условия. Това означава, че площта, засята с даден мутант,не може да отгледа друга култура. Защото почвата е наситена с хербицида, към който органичната култура няма да е устойчива. Така се губи възможността за ротация на посевите. Това е същността на т.нар.монокултурно земеделие, до което водят ГМО.

"Кому са нужни тези мъртви полета?", пита принц Чарлз, един от най-твърдите противници на биотехнологиите в земеделието.

Както става ясно от обещанията, които Нихат Кабил е дал на американците, те ще продължават да пласират у нас свръхпроизводството на растения-мутанти и натъпкани с хормони меса и в бъдеще. Вероятно това ще продължава, докато българските граждански организации - на потребителите, на страдащите от рак, сърдечни и ендокринни болести, не осъдят държавата пред компетентна международна институция, която да задължи клиентите на Вашингтон в ешелона на властта да платят подобаващо щетите, нанесени на българското общество.

http://viavita.net/jivdom/index.php?showtopic=244
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    .::Емил Алексов::. Форуми -> Новини и събития Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group