Естествени хранителни добавки за по-добро здраве!
.::Емил Алексов::.
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

За Странджа!

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    .::Емил Алексов::. Форуми -> Новини и събития
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
EmilAleksov
Администратор


Регистриран на: 14 Окт 2004
Мнения: 700
Местожителство: Bulgaria, Sofia

МнениеПуснато на: Чет Май 03, 2007 9:07 am    Заглавие: За Странджа! Отговорете с цитат

Да, истина е! Поредният опит да се посегне на българската природа, поредният опит да бъде ограбено нашето национално богатство. Кметът на Община Царево - Петко Арнаудов заедно с инвеститорът на незаконното селище “Златна перла” край село Варвара, обжалват заповедта за обявяване на Природен парк “Странджа” от 1995 г., за да бъде обявена за нищожна. Единствено статутът на Парка спира безконтролното застрояването по Южното Черноморие сега. Заради незаконното ваканционно селище искат да заличат най-голямата защитена територия в България – Природен парк “Странджа”. С узаконяването на вилното селище край Варвара ще се отвори пътят за превръщането на останалата незастроена най-южна част на българското Черноморие в бетонна пустиня.
Черноморието на Странджа, според изявлението на кмета на община Царево пред Съвета по туризъм, трябва да изглежда така: модерни яхтени пристанища, огромни голф игрища, суперлуксозни ваканционни селища на морския бряг, с частни плажове, с минихотели, еднофамилни къщи, скъпи ресторанти и барове, басейни и тенис кортове. Наистина ли ще позволим да се случи и това?
Природен парк “Странджа” е обявен през 1995 г. за да пази уникалните екосистеми и биоразнообразие, както и за съхраняване на самобитните странджански фолклор, култура и историческо наследство. Със своите 1 116 кв. км той заема над 1% от територията на страната. Показателен е фактът, че през далечната 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България - Силкосия. В международен план ПП “Странджа” е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа. Паркът притежава европейско значение по отношение богатството на висшата флора, гнездящите птици и разнообразието от влечуги; и световно значение по отношение на бозайниците, безгръбначните животни и горите с терциерна растителност. Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа – Via Pontica. Общият брой на видовете хабитати е 121, като по този показател Паркът е на първо място сред защитените територии в Европа.

Нашите искания са:

• Да не се допусне съдебното решение, обявяващо за нищожна заповедта за обявяване на Природен парк Странджа, в ущърб на националните и общоевропейски интереси, да заличи от картата на защитените територии ПП Странджа
• Всички незаконни строежи на територията на Природен парк “Странджа” да бъдат премахнати
• Да бъде завършена процедурата по приемане на Плана за управление на Природен парк “Странджа” и българската държава да гарантира спазването на закона и опазването на дивата природа и устойчивото развитие, в хармония с природата и местните хора
• Като български граждани и данъкоплатци настояваме да се търси дисциплинарна отговорност по реда на член 89 ал.2 на Закона за държавния служител на всички служители, които не изпълняват или бавят задълженията си.

ВСЕКИ ПОДПИС Е ГЛАС “ЗА” СТРАНДЖА, ЗА ПРИРОДАТА И ЗА НАШЕТО БЪДЕЩЕ!

Подпишете петицията тук:
http://www.bgpetition.com/strandja/index.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
EmilAleksov
Администратор


Регистриран на: 14 Окт 2004
Мнения: 700
Местожителство: Bulgaria, Sofia

МнениеПуснато на: Нед Юни 24, 2007 12:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

http://forthenature.org/actions/24

В момента Върховния административен съд решава съществуването на Природен парк Странджа - най-голямата защитена територия в България. За да можем да я защитим, ние искаме да ви я представим като покажем една малка част от нея в София. И тъй като не можем да пренесем природата на Странджа – странджанската зеленика, лавровишнята, белогърбия кълвач или видрата, решихме да представим другата голяма ценност на планината - хората на парка.

Една от най-големите атракции безспорно е „нестинарството” – обичай, пренесен през вековете и съхранен от странджанци. Малко софиянци могат да видят автентичния ритуал в с. Българи, който се чества всяка година на 3 юни - празникът на Св. св. Константин и Елена по старому. Затова нестинарите ще дойдат в София.


Каним ви на 26 юни 2007 г. (вторник) от 20.00 часа да видите вълшебството на нестинарските танци и да усетите „огъня на Странджа” пред фонтаните на НДК.

На място всички ние ще можем да се насладим още на автентични изпълнения на тъпан и гайда от сърцето на Странджа, както и на музиката на групата „Балканджи”. Ще можем да се подпишем в подписка за защита на парка и да разберем кои са 140те известни българи, които вече я подкрепиха.

Ето защо, за да остане природа в България, бъди един от хората в България, които ще насочат цялата си положителна енергия, разум и любов за запазването на националното ни богатство, традиция и бъдеще...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    .::Емил Алексов::. Форуми -> Новини и събития Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group